MTV Sorgulama


MTV, açılımı Motorlu Taşıtlar Vergisi olan ve devlet tarafından her yıl iki kez olmak üzere alınan bir vergidir. MTV, karada, denizde ve havadaki motor ile çalışan araçlar için taşıt sahiplerinden tahsil edilir. Araç sahipleri her yıl ne kadar MTV ödeyeceklerini öğrenebilmek için MTV hesaplama nasıl yapılır, neye göre yapılır gibi soruların cevabını merak ederler. Zorunlu bir vergi türü olan MTV hakkında araç sahiplerinin merak ettiği sorular ve cevaplarını bu yazı içeriğinde bulabilirsiniz.

 

MTV


Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Karayolları Trafik Kanununun belirlediği ve uyguladığı koşullara uygun olarak trafik şubelerinde kayıtlı motorlu taşıtlar için araç sahiplerinden alınan bir vergidir. Zorunlu bir vergi türüdür ve verginin zorunlu kılınması araca sicil kaydının yapılması ile başlar. Bu sicil kaydı silininceye kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmek zorundadır. Bu vergi her yıl 2 taksit olarak Ocak ve Temmuz aylarında taşıt sahipleri tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına ya da bankalara ödenebilir.


MTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

MTV hesaplama aracın cinsine, yaşına ve maksimum ağırlığına bağlı olarak hesaplanır.  İnternet üzerinden MTV hesaplama araması yaparak karşınıza çıkan hesaplama araçları ile ödemeniz gereken MTV ücretinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. 2024 MTV hesaplama, araçlar için kanunda yer alan tarifeler bazında değişiklik gösterir. Aracın otomobil, motosiklet, kamyonet, minibüs veya diğer araç cinslerine göre ödenecek vergi tutarı değişiklik gösterir. Ayrıca aracın yaşı ve silindir hacmi de MTV hesaplamalarında dikkate alınır. Otobüs, kamyon ve kamyonetlerde aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplamalarında belirleyici rol oynar. Otobüslerde oturma kapasitesi MTV hesaplamada bir diğer dikkat edilen husustur. Bu vergi, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu ile her yıl belirlenen farklı oranlarda araç sahiplerinden tahsis edilir.


Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İndirimi

Araç sahipleri 2024 motorlu taşıtlar vergisi için indirim oranlarını ve nasıl uygulandığını merak ederek araştırırlar. Araç sahipleri için bir fırsat olan MTV indirimi, tüm uygun araçlar için belirli şartlar yerine getirildiğinde uygulanır. MTV indiriminden otomobil, arazi taşıtı ve kaptıkaçtı araç sahibi olanlar faydalanabilir. MTV ücretinizi öğrendikten sonra Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından Ocak ayında belirlenen aracınızın kasko değerini de öğrenmelisiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeniz aracın kasko bedelinin %5’ini geçtiğinde verginizi indirimli olarak ödeyebilirsiniz. Küçük bir hesaplama ile öğrenebileceğiniz bilgiyle yalnızca indirimli MTV hizmetinden değil geçmişe dönük ödemelerinizin fazlasını da talep edebilir ve geri alabilirsiniz. MTV indiriminden faydalanmak için internet aracılığıyla interaktif vergi dairesi üzerinden işlemleri başlatabilir ya da bağlı bulunduğunuz vergi dairesine MTV indirimi dilekçesi ile başvurabilirsiniz.

2024 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Zam Oranı

2024 yılı yeniden değerleme oranı %58,46 olarak belirlendi. Sonuç olarak 2023 yılı MTV tutarları %58,46 arttırılarak 2024 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2023 yılında MTV'si 10.000 TL olan bir aracın, 2024 yılı MTV'si 15.846 TL oldu. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Zam Uygulaması

2018 yılından önce Motorlu Taşıtlar Vergisi zammı “yeninden değerlendirme” oranına göre yapılırdı. Ancak 2018 yılından itibaren, 2018 yılından önce alınmış araçlarda 1300 cc altında olanlara %15, 1300 cc üzerinde olanlara ise %25 oranında MTV zammı uygulandı. 2018 yılından sonra alınacak araçlardan ise motor hacmi ve satış bedeline göre 2017 yılı MTV oranlarına kıyasla %15 ila %50 arasında bir zam yapıldı.

2024 yılı içinse %58,46 olarak gerçekleşti. Zam oranı bir önceki yıl MTV tutarına göre uygulanır. Örneğin, 2023 MTV tutarları %58,46 arttırılarak 2024 MTV tutarları belirlenir.

MTV Taksitlendirmesi Nasıl Yapılır?

Her yılın Ocak ve Temmuz ayında alınmaya başlanan MTV, bazı araç sahiplerinin daha rahat ödeme yapabilmesi açısından taksitlendirilebilir. Özellikle yüksek oranda ödeme yapan araç sahipleri vergisini nakit yerine kredi kartı ile taksit olarak ödemeyi tercih eder. MTV ödemesi yapmak için bankanızın mobil uygulamasını, telefon bankacılığını ve şubesini kullanabilirsiniz. Taksitlendirme işlemi her bankada farklı şekilde ve oranda uygulanır. Bazı bankalar MTV ücretini 4 taksite kadar ödeme imkânı sağlar.


MTV Borç Ödemesi Nasıl Yapılır?

Bandrol hesaplama, araba vergi hesaplama işlemleri sonrasında aracınız için belirtilen MTV tutarını nakit ya da kredi kartı aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Ödemelerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresinden veya mobil uygulaması üzerinden banka ve kredi kartıyla yapabilirsiniz. Vergi ödemeniz ve geçmişe dönük MTV borcunuz için anlaşmalı bankaların internet ve telefon bankacılığı hizmetlerini veya şubelerini kullanabilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini kabul eden vergi daireleri aracılığıyla da ödemelerinizi yapabilirsiniz.


MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Gecikme Cezası

Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç sahiplerinin yılda iki kere ödemek zorunda olduğu bir vergidir. Ödemeleri zamanında yapmamanız durumunda, Maliye Bakanlığı sizin adınıza bir mektupla ödemeyi geciktirdiğiniz için uyarı gönderir. Bu uyarı sonrasında da ödemeyi yapmazsanız banka hesaplarınıza vergi dairesi tarafından haciz konularak gereken tutar tahsil edilir. Ödeme tarihine kadar ödemesi yapılmayan MTV tutarının üzerine her ay için aylık gecikme faizi de eklenir. Bu gecikme faizi her ay %2,5 oranında uygulanır. MTV borcunuz, banka hesaplarına konulan haciz ile de alınamazsa aracınız bağlanabilir.


Motorlu Taşıtlar Vergisi hakkında detaylı bilgi sahibi olarak MTV Hesaplama araçlarından yararlanabilirsiniz. Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası gibi seçeneklere göz atabilir, Ceptepol 30'dan fazla sigorta şirketinden fiyat alma ve karşılaştırma hizmetinden faydalanarak en uygun seçenekleri değerlendirip aracınız için en uygun poliçeyi satın alabilirsiniz.

 

2023 yılı itibari ile digital dünyaya ayak uydurarak müşterilerinin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilen CEPTEPOL, 2004 yılından günümüze kadar kaliteli hizmet vererek yolculuğuna devam eden cebir sigorta tescilli markasıdır. Tam Yetkili Acente olarak Türkiye genelinde sigorta şirketleri ile kurumsal firmaları işbirliğine götüren kurumsal ve bireysel sigorta ürünleri konusunda uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

Teknik analiz, risk, satış, hasar takip ve CRM departmanı ile profesyonel danışmanlık sunmaktadır.

Kurumsal teknik ve müşteri odaklı analiz, teklif ve poliçeleştirme süreçleri ardından hasar takibi ve sürdürülebilir müşteri ilişkileri stratejileri ile finansal risklerinizi güvence altına alır.

7/24 Destek için buradayız

© 2023 CEPTEPOL. tüm hakları saklıdır.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/pdo_oci.so' - libclntsh.so.21.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: