Trafik Cezaları ve Kural İhlalleri


Trafik cezaları her yıl güncellenerek kamuoyuna sunulur. Böylece tüm sürücüler, zamlardan ve güncel ceza tutarlarından haberdar olabilir. 2024 yılının güncel trafik cezaları ile trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerine dair detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

trafik


2024 Güncel Trafik Cezaları - Ücretleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen  Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranı ile birçok alanda ücret tarifesi de güncellenmiştir. Bunlardan biri olan trafik cezaları da yeni yılda güncel ücret tarifesi üzerinden işlem görecek.
Yapılan son güncellemeyle birlikte trafikte ruhsat bulundurmayanlar, emniyet kemeri takmayanlar, yasak alanlarda park ya da duraklama yapanlar, kavşaklarda geçiş hakkına uymayanlar ve motosiklet kullanırken kask takmayanlar için de cezalar güncellendi. Ayrıca, engelli park yerlerine park edenler, araç kullanırken cep telefonu ile konuşanlar, geçersiz ehliyetle trafiğe çıkanlar, korsan taksiyi tercih edenler, plakada usulsüzlük yapanlar, korsan yolcu taşıyanlar ve trafikte daha pek çok usulsüzlüğe sebep olanlar için yeni trafik cezaları açıklandı.

 

emniyet

Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar?

 

Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 691 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunabilen kasko seçeneği tamamen sürücülerin isteğine bağlı olarak yaptırılır.

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Ne Kadar?

 

Trafikte oldukça önemli güvenlik önlemleri arasında bulunan emniyet kemeri, sürücü ve yolcuların canını korur. Emniyet kemerinin takılmaması halinde para cezası kesilir. Türkiye'de en çok ihlal edilen trafik kuralları arasında sayılan bu kural, eğer uygulanmazsa can kayıplarına sebebiyet verebilir. Emniyet kemeri cezası 691 TL'dir.

 

Park Etmenin ve Duraklamanın Yasak Olduğu Yerlerde Park ve Duraklamanın Cezası Ne Kadar?

 

Trafik esnasında bazı noktalarda duraklamak ve park etmek yasaklanır. Trafiği olumsuz etkileyen bu durumun gerçekleşmesi halinde para cezası kesilir. Tünel, kavşak gibi kritik bölgelerde duraklamanın yasak olması gibi yaya geçidi gibi alanlara araba park etmek de yasaktır. Yasak bölgelerde duraklama ve park cezası 691 TL'dir.

 

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

 

Sürücünün yolculuk esnasında cep telefonu ile ilgilenmemesi önemli trafik kuralları arasındadır. Seyir halinde telefon ile konuşmak, sürücünün dikkatini kaybetmesine neden olabilir. Dikkat dağınıklığına mahal vermemek ve oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumdan korunmak için cep telefonunun kullanılmaması gerekir. Yolculuk esnasında sürücünün cep telefonu ile konuşmasının ceza bedeli 1.507 TL'dir.

 

Araç İçerisinde Yüksek Sesle Müzik Dinlemenin Cezası Ne Kadar?

 

Trafiğe çıkıldığında arabada yüksek sesle müzik dinlemek diğer insanların rahatını bozabilir. Aynı zamanda ses kirliliği de yaratan bu durumun ihlal edilmesi para cezasını getirir. Araçta yüksek sesle müzik dinlemenin ceza ücreti 691 TL'dir.

 

Kırmızı Işık İhlali Cezası Ne Kadar?

 

Kırmızı ışıkta geçme hali sıkça görülen trafik kuralı ihlalleri arasında yer alır. Kırmızı ışık ihlalinin bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılması para cezası ile karşılık görür. Kırmızı ışık kuralını ihlal edenler 1.507 TL kırmızı ışık cezası ödemekle yükümlüdür. Ancak bu cezanın yalnızca para olduğunu söylemek yanlış olur. Birçok kez kırmızı ışık ihlali yapan birey, ceza puanı alır. Her bir kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20'dir. Bir diğer kırmızı ışık ihlalinde ceza puanları eklenmeye devam eder. Sadece ceza puanları ve para cezası kapsamında değil, bireylerin kendinin ve diğer insanların can güvenliğini korumak için bu kurala uyması gerekir.

 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

 

Ehliyeti olmayan bir insanın araç kullanması hem kendisinin hem de diğer bireylerin canını riske atan bir davranıştır. Sürücü belgesiz trafikte olan kişiye ve aracın asıl sahibine aynı anda ceza kesilir. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL olarak belirtilir. Eğer bu ceza birden fazla kez alınmışsa para cezası her seferinde katlanmaya devam eder ve sonucunda hapis cezası da eklenebilir. Araba sahibi ve ehliyetsiz sürücü farklıysa bile her ikisi de cezalarını katlanarak ödemek durumunda kalır.

 

Hız Limiti Aşımı, Radar Cezası Ne Kadar?

 

Trafikte uyulması beklenen hız sınırı, araç türlerine göre değişiklik gösterir. Hız limitinin aşılma oranı da kişiye yansıyacak olan para cezasının artması demektir. Hız sınırı %10 ile %30 oranında aşıldıysa ödenecek hız cezası 1.507 TL'dir. Hız limiti aşma oranı %30 ile %50 arasındaysa ödenmesi gereken tutar 3.136 TL'dir. Hız sınırının %50 oranından fazla aşılmasının bedeli ise 6.440 TL olarak belirtilir.

 

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

 

Muayenesiz araç kullanılması, araçta olan bir sorunun tespit edilmesinin ve soruna müdahale edilmesinin önüne geçer. Problemi bulunan bir araç ile trafiğe çıkmak, trafikteki tüm bireylerin hayatını riske eden bir durumdur. Araç muayenesi yapılmadan trafiğe çıkmanın bedeli 1.507 TL'dir. Muayenesiz araçla trafiğe karıştığı belirlenen araçlar trafikten men edilir.

 

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar?

 

Türkiye'de sık karşılaşılan kural ihlallerin arasında bulunanlardan biri yayaların geçmesine izin vermemektir. Trafikte yaya geçidi ihlal cezası 3.136 TL'dir.

 

2024 Trafik Cezası Listesi

 

  • Trafik sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkma: 691 TL
  • Emniyet kemeri takmama: 691 TL
  • Belirlenen takip mesafesine uymama: 691 TL
  • Araçta yüksek sesle müzik dinleme: 691 TL
  • Şerit değiştirme-izleme kurallarının ihlali: 1.507 TL
  • Engelliler için ayrılmış olan park alanlarını işgal etme: 1.383 TL
  • Kırmızı ışık ihlali: 1.507 TL
  • Seyir halinde telefon kullanma: 1.507 TL
  • Muayenesiz araç ile trafiğe katılma: 1.507 TL
  • İzin verilmeyen yerde sollama yapma: 1.507 TL
  • Yönetmeliğe uymayan plaka kullanma: 1.671 TL
  • Plakanın okunamayacak halde bulunması: 2.648 TL
  • Yayalara yol vermeme: 3.136 TL
  • Hız sınırını %30 ile %50 oranları arasında aşma: 3.136 TL
  • İlk kez alkollü halde araç kullanırken yakalanma: 6.440 TL
  • Emniyet şeridini ihlal etme: 6.440 TL
  • Hız limitinin %50 oranından daha fazla aşılması: 6.440 TL
  • Yetkinin dışında siren kullanma: 6.440 TL
  • İkinci defa alkollü halde araç kullanırken yakalanma: 8.075 TL
  • Aracı plakası olmadan kullanma: 8.167 TL
  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanma: 12.978 TL
  • Alkol testini kabul etmeme: 18.453 TL
  • Sahte plaka kullanımı: 32.171 TL
  • Drift atma: 32.234 TL
  • Uyuşturucu etkisindeyken araç kullanma: 32.240 TL

 


Radar Cezası Ne Zaman Görüntülenir?

Hız sınırını aşarak radara yakalanan sürücülerin trafik cezaları 3 ile 7 gün arasında e-Devlet sisteminde görüntülenebilir. Radar cezalarının posta yoluyla elinize ulaşması ise 10 ile 30 gün arasında sürer. Trafik cezasının tarafınıza ulaştığı günden itibaren 15 gün içerisinde cezayı ödemeniz halinde %25 oranında indirim uygulamasından faydalanabilirsiniz.


Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafik cezasının olup olmadığını öğrenmek oldukça kolay bir işlemdir. Bunu öğrenmek için e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama sayfasından sorgulamak istediğiniz linki tıklayabilirsiniz. Linke tıklamanızla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı sorgulama sayfasına aktarılırsınız. Yeni sayfada sürücü belgenize dair bilgileri ve kesilmiş herhangi bir cezanın olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz. Bu alanda sürücü belgenize kesilmiş trafik cezalarının yanında adınıza kayıtlı aracınız varsa araç plakasına kesilen cezaları da görüntülemeniz mümkün olur.


Yetkili olduğunuz bir ticari işletme ya da şirket varsa buraya kayıtlı araçlar için kesilen cezaları sorgulayabileceğiniz tüzel kişi linki de bulunur. Bu linke tıkladığınızda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne bağlı yeni bir sayfa açılır. Burada ilgili sorgulamayı yaparak işletmenize kayıtlı araçların trafik cezaları hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Trafik Cezası Ödemesi Nereden Yapılır?

Trafik cezası ödeme işlemlerinizi Vergi Daireleri, Banka şubeleri ya da PTT üzerinden yapabilirsiniz. Bu kanallardan birini kullanarak yapacağınız trafik cezası ödemelerini ister şubeden ister online olarak gerçekleştirebilirsiniz.


Trafik cezasını PTT, vergi dairesi ya da banka şubesi ile öderken T.C. kimlik numaranızı yetkili kişiye iletmeniz yeterli olur. Araç sizin adınıza kayıtlı değilse adına kayıtlı olan kişinin T.C. kimlik numarası ile ödeme yapmanız gerekir.


Trafik cezasını internet üzerinden ödemek için ise üç farklı yöntemden birini seçebilirsiniz. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:


•    İnternet bankacılığını kullanarak trafik cezası ödeme: İnternet bankacılığını kullanarak trafik cezası ödemesi yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı bankalardan birinin internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden işlem yapabilirsiniz.


•    İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanarak trafik cezası ödeme: İnteraktif Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait online bir hizmettir. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesine girdikten sonra “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” seçeneğini seçerek ödeme işlemini yapabilirsiniz. Bu işlem için sizden T.C. kimlik numarası ve araç plakası bilgisi istenir. Bu bilgiler ile ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz.


•    e-Devlet kanalını kullanarak trafik cezası ödeme: e-Devlet üzerinden trafik cezası ödemek için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Ardından “Trafik para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasını seçerek sizden talep edilen bilgileri doldurabilir ve ödemenizi yapabilirsiniz.


Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Elinize ulaşan trafik cezasıyla ilgili yanlışlık olduğunu düşünmeniz halinde cezanın tebliğ edildiği tarihten sonraki 15 gün içerisinde cezaya itiraz edebilme hakkınız bulunur. Tebliğde ismi geçen Sulh ve Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilirsiniz. Bunun için dilekçe yazmalı ve dilekçede itiraz nedenini belirtmelisiniz. Dilekçenizi ve beraberinde kimlik fotokopinizi, trafik karar tutanağı fotokopinizi, aracınızın ruhsat fotokopisini, karar tutanak tebligat evrakının fotokopisini ilgili yetkiliye teslim etmeniz gerekir.


Siz de trafik cezalarını, MTV ve ÖTV hesaplamalarını, kasko değeri hesaplama ve hasarsızlık indirimine dair sorgulama ve takip işlemlerinizi Ceptepol ile gerçekleştirebilirsiniz. Ceptepol, ihtiyacınız olan sigorta türünü farklı sigorta şirketlerini kıyaslayarak, size sunan bir dijital sigortacılık platformudur. Ceptepol ile 30 farklı sigorta şirketinden teklif alarak, sizin için uygun olan şirketi tercih edebilirsiniz.

 

2023 yılı itibari ile digital dünyaya ayak uydurarak müşterilerinin ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilen CEPTEPOL, 2004 yılından günümüze kadar kaliteli hizmet vererek yolculuğuna devam eden cebir sigorta tescilli markasıdır. Tam Yetkili Acente olarak Türkiye genelinde sigorta şirketleri ile kurumsal firmaları işbirliğine götüren kurumsal ve bireysel sigorta ürünleri konusunda uzman kadrosu ile hizmet vermektedir.

Teknik analiz, risk, satış, hasar takip ve CRM departmanı ile profesyonel danışmanlık sunmaktadır.

Kurumsal teknik ve müşteri odaklı analiz, teklif ve poliçeleştirme süreçleri ardından hasar takibi ve sürdürülebilir müşteri ilişkileri stratejileri ile finansal risklerinizi güvence altına alır.

7/24 Destek için buradayız

© 2023 CEPTEPOL. tüm hakları saklıdır.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/pdo_oci.so' - libclntsh.so.21.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: